Camping de Klos in Groesbeek
30 april tot 28 mei 2022

 

 

 

 


We hebben een mooi plekje op camping de KlosHet uitzicht is ook leuk!
eind van de ochtend gaan de paarden van de manege naast ons naar de weiEn eind van de middag rennen ze in galop weer terug naar stalNatuurlijk zitten we niet alleen op ons gat bij de caravan :-)
Vandaag gaan we naar Kranenburg wandelen, vanaf de camping zien we de kerktorenAls we Kranenburg inlopen krijgen we gelijk een stukje geschiedenisles meeHet bord op de foto gezet dat scheelt weer typwerk :-)Kom nou vrouwtje, de kerk is heul groot en met de bomen ervoor krijg je die toch niet op de foto!

De rooms-katholieke Sint-Petrus-en-Pauluskerk is de parochiekerk in Kranenburg.
Tegelijkertijd is de kerk een bedevaartkerk waar het Wonderbaarlijk Kruis wordt vereerd.
Van 1436 tot 1802 was het een stitfskerk, gewijd aan de heilige Martinus. (Wikipedia)Maar de stadsmuur  kan wel op de fotoHet grote kruis met altaar in de tuin van de kerkDe kerk is een bezoek waard, heel apart zowel klassiek als modern
De zijkant past net redelijk op een plaatjeAan de achterkant van de huisje zit de stadsmuur
De Mühlenturm (Molentoren) vormt als deel van het oude vestingwerk van de stad een belangrijk bestanddeel van de historische kern.
 Hij draagt naast de kapittel- en bedevaartskerk sterk bij aan het stadsbeeld van Kranenburg.
De toren heeft op zijn spits het dier uit het wapen van de gemeente, de kraanvogel, en is op deze manier ook weer een belangrijk herkenningspunt van de plaats.De buitenkant van de stadswalWe lopen terug naar ons eigen land en doen dat een deel over het fiets/voedpad langs de oude spoorlijnDe Spoorlijn Nijmegen – Kleef was de eerste spoorverbinding met Nijmegen.
De spoorlijn, die op 8 augustus 1865 werd geopend, verbond Nijmegen via Groesbeek en Kranenburg met de Duitse stad Kleef.
Vanuit Kleef kon verder worden doorgereisd in Duitsland. Het Duitse deel was als spoorlijn 2610 onder beheer van DB Netze.
De lijn is op 2 juni 1991 gesloten, maar is sinds 27 april 2008 deels in gebruik als toeristische attractie met draisines (spoorfietsen).
Op dit moment is er een discussie gaande over de reactivering van de lijn.Onderweg komen we nog een ooievaar tegenHandig die koets van me zus, heb ik mooi een schaduwplekje
Hahahaha ja hoor baas hier kunnen jullie rustig lopen, ze houden hier rekening met ouwe mensenDan zien we na een mooie wandeling onze zwervershut weer staan
Met achter het koolzaadveld de kerktoren van Kranenburg, als je goede ogen hebt :-))
De Canadese begraafplaats ligt achter onze camping, daar lopen we op 5 mei even heenWe zijn hier al vaker geweest maar nu met de kransen die gisteren neergezet zijn maakt het nog meer indruk
Wij wachten netjes buiten het hek, en daarna nog met vrouwtje samen omdat baasje ook kijken wil
Geloof ons we hebben hier een aardig poosje braaf geduld moeten hebben..........Maar we hebben er wel gelijk een klein rondje van gemaakt, das leuker dan heen en weer lopenEind van de dag regent het zonnestralen
Regen hebben we niet gehad hoorAls ik niet in mijn koets zit zou het prettig zijn als jullie ook eens doorlopen
Ken ik telkens op jullie staan wachten, wie is hier nu oud hè........
De spoelput in de Smorenhoek bij Beek is aangelegd rond 1900
Het water uit de beek stroomt er doorheen en daardoor konden wasserijen de was erin spoelen
Na 1950 nam de bedrijvigheid af en vanaf 1961 waren hier geen wasserijen meerHoezo mijn eigen water drinken???? je leest net op het bord dat er al heel lang geen was meer gespoeld is
Dus niet zeuren het water is schoon hoor.........
en op het houten plankje waar vroeger de wasvrouwen op hun knieën zaten kan ik er makkelijk bijDoor het bos klimmen en dalen is voor baasje best werken met de koets
Hihi mazzel voor hem dat ik dat liever lopend doeVorig jaar hebben we hier de N70 gelopen dus weten we nu hoe we alle trappen moeten omzeilenTja af en toe mot je effe uitrusten hè baasOf wij je helpen willen de koets naar boven trekken???..... nou egnie!!!!!!En dan nemen we het laatste stuk terug ook nog even 2 bulten van de zevenheuvelenweg mee
En nu zit ik wél lekker in mijn koets hoor
Een egeltje wat gezellig elke avond over de camping loopt en wel even op de foto wilWij zijn niet zo van de buitenverlichting maar "fakkels" op zonneenergie zijn toch wel leuk
Kleintjes aan de tent en 2 grotere op de grond, die gelijk handig zijn om je nek niet te breken over de stormlijn :-)Op dinsdag is er markt in Groesbeek en de eerste waar we heen lopen is de dierenkraam, we krijgen er wat lekkers van die meneer
Euh baas je koopt wel kippentenen en konijnenoren voor ons maar Sanja wil ook graag zo'n speeltouw zegt zeEen middagje naar Kleve in Duitsland, dat is 17 km. bij de camping vandaan dus iets te ver om heen te lopen
Dat hebben we met de auto gedaan

Op het plein voor het kasteel staat een standbeeld van Frederik Willem van Brandenburg (1620-1688)Kasteel de Zwanenburcht is vermoedelijk gebouwd in de 11e eeuw voor de graven van Kleef op een spoorvormige uitloper van een heuvelketen.
Het is een van de weinige hoogburchten aan de Nederrijn.
De burchtberg was naamgevend voor de later ontstane nederzetting: Kleef betekent klif of klip.
Er is geen zon maar het is best warm, dus even lekker afkoelen bij de Narrenbrunnen

De Narrenfontein is ter nagedachtenis aan het Narren-gezelschap wat in 1381 in Kleve gesticht is!
Deze Narrenbrunnen staat er sinds 2001, mooie excentrieke koppen die elkaar met water pesten!Gatverdegatverdamme....das goor... nou spuugt ie me in me gezichtDer Tote Krieger is een kunstwerk dat in 1934 ontworpen is door kunstenaar Ewald Mataré.
Het toont een krijger die op zijn rug ligt en daarmee gesneuvelde Klever-burgers tijdens de Eerste Wereldoorlog herdenkt.

Wij vinden het maar een rare man, kom doorlopen zusTijdens de Tweede Wereldoorlog werd de eeuwenoude Stiftskerk Maria-Tenhemelopneming door bombardementen van de Royal Air Force volledig vernietigd.
Van 1951 tot 1956 werd de kerk herbouwd, vooralsnog zonder het torenfront.
Naar historisch voorbeeld werd de wederopbouw van de torens in 1969 afgesloten.

De kerk was te groot om helemaal op de foto te krijgen en jammer genoeg alle deuren op slot


De Lohengrin-fontein
De Lohengrinbrunnen ligt aan de vismarkt midden in het centrum van Kleve en wordt in de volksmond ook wel Elsabrunnen genoemd.
Het toont de Swan Knight Saga waarin prinses Beatrix haar geliefde Swan Knight illegaal vraagt naar zijn afkomst.
Als hij haar antwoordt, verschijnt de zwaan en verdwijnt met de ridder. De fontein is het werk van Prof. Karl-Hennig Seemann.
 Synagoge plein
Het gebouw van de synagoge is ooit gebouwd in de stijl van het Nederlandse classicisme en had een uiterst kostbaar interieur.
Met de Reichspogromnacht kwam er een einde aan de synagoge en na het einde van de Tweede Wereldoorlog lag de plaats van de voormalige synagoge aanvankelijk braak.
Rond het jaar 2000 werd het plein in zijn huidige ontwerp voorbereid als gedenkteken.
De bakstenen markering toont de voormalige vestibule, evenals de gebedsruimte van de synagoge.
Kom je vrouwtje? we lopen weer naar de autoDe oorlogsbegraafplaats Donsbrüggen ligt aan de Donsbrügger Heide in Donsbrüggen vlakbij Kleef.
Hier liggen 2381 doden uit de Tweede Wereldoorlog begraven.
Onder wie Duitse soldaten, burgers en dwangarbeiders uit Oekraine .Het werd gebouwd in 1948.Op heel veel stenen staat, naam onbekend
En eerlijk gezegd vonden we het er wat onverzorgd uitzienMidden op de begraafplaats staat dit gebouwMet binnen veel namen op steen aan de muren, hier brand wel een kaarsje


We zijn ook naar het Reichswald Forest War Cemetery gereden
Een schril contrast met de  oorlogsbegraafplaats Donsbrüggen.....Het Reichswald Forest War Cemetery is een militaire begraafplaats in de gemeente Kleef, in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen.
De begraafplaats is gelegen vlak over de grens bij Nijmegen en ligt in het Reichswald.
Het is met 7654 graven de grootste begraafplaats van het Gemenebest in Duitsland.
Van deze 7654 graven zijn er 176 ongeïdentificeerd. Hier rusten voornamelijk militairen met de Britse nationaliteit.
Echter zijn er ook 1239 graven van militairen met een andere nationaliteit voornamelijk uit Canada, Nieuw-Zeeland, Polen en Australië. 
En een  middagje stad is vermoeiender dan een boswandeling, dus nu eerst uitrustenWeer een heerlijke wandeling door het bos, dat is toch meer ons dingHet Nebo klooster werd gebouwd tussen 1926 en 1928, in opdracht van Mgr. Suys, die tegenover het devotiepark Heilig Landstichting graag een klooster wilde.
Officieel heette het klooster Collegium Sancti Alfonsi in monte "Nebo" Noviomagi.
Het gebouw keek uit op de Heilig Land Stichting zoals Mozes vanaf de Neboberg uitkeek op het Heilige Land.
In het klooster waren een kleinseminarie (in het noordelijke deel) en een studiehuis (het zuidelijke deel) gevestigd.
In 1945 was er in de gebouwen een militair hospitaal ondergebracht.
Later kwam er een scholengemeenschap.
Een deel van het gebouw werd gebruikt door de opleiding Culturele en Maatschappelijke Vorming en de opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening van de Hogeschool Arnhem Nijmegen.
In 2008 verlieten de paters redemptoristen het gebouw.
Helaas stond er bord prive bij en is het niet te bezichtichtigen nemen we aanHet klooster is voor vandaag het enige aan geschiedenis daarna buigen we weer af het bos inEn dan gaat er iets niet helemaal goed...... :-)
Ik mag er best even in hoor vrouwtje je loopt met een lege koets, zeg tegen Sanja dat ze er voor weggaatOké San even samen overleggen, ik wil gewoon even ervaren hoe het is in jou koets jaHet mocht van me zus en ik heb er heerlijk een half uur in gelegen en vond het gaaf!
Hahaha en nee niet omdat ik moe was maar gewoon voor de heb
Na een wandeldag willen wij op tijd naar bed en gaan om  22.00 op tuk
Wat onze tweebeners doen moeten ze zelf weten, welterustenEr is een vreselijk ongeluk gebeurd beneden op de weg
De heli zagen we aankomen en die wilde vrouwtje toch even op de foto zettenDoor het ongeluk hadden we de rest van de dag geen stroom
Buurvrouw zei nu kunnen we geen koffie zetten, maar wij kunnen dat wel, wie wat bewaard, die heeft wat
Het fluitketeltje is al ruim 40 jaar oud en gaat trouw nog altijd mee, en ouderwets koffie zetten is een fluitje van een centStil in de schaduw zitten/liggen omdat het bijna 30 graden is
Zoooo niet ons weer dit maar gelukkig was het maar een paar dagenDe bedevaartsplaats Kevelaer is 23 km rijden vanaf de camping, dus nog een keer naar Duitsland om dat te zien
Als we op het plein aankomen kijken we elkaar aan....dat hebben wij weer, het hele plein is een bouwput!!
Ze zijn er met drilboren bezig, niet fijn voor je oren en al helemaal niet voor de oortjes van onze meiden
Dus redelijk snel de kapellen en kerk bekeken, we komen later nog wel eenst terug

In 1654 werd de genadekapel met een portaalachtig uitzicht gebouwd in de vorm van een zeshoekig koepelvormig gebouw.
De Gnadenkapelle in Scherpenheuvel diende als model. De bisschop van Roermond wijdde het altaar in 1663.Kerzenkapelle
De kaarsenkapel is de oudste bedevaartskerk in Kevelaer.
Hij is gebouwd in de 17de eeuw
De meeste processies vinden hier vandaag de dag nog steeds hun weg.
Het aantal wapenschilden, de overvloed aan kaarsenoffers en bedanktekens documenteren de oude traditie van vele processies.
Meer dan 300 kaarsen van de verschillende groepen pelgrims staan hierHij is donker en redelijk sober maar heel indrukwekkend om te zienTja en er staat nog een hele grote kerk op dit plein, daar moeten ze natuurlijk om beurten nog even in
Schiet wel op hè!!!! De Marienbasilika is een Mariale bedevaartskerk in Kevelaer, waar de grote diensten van de Kevela-bedevaart worden gevierd.
De bouw van de kerk duurde van 1858 tot 1864. De vier verdiepingen tellende, 90 m hoge westtoren werd pas in 1883/84 gebouwd.
(Vanwege de enorme ravage op het plein vergeten een foto van de buitenkant te maken)

De basiliek is prachtig en enorm groot!We hebben heet weer gehad maar ook noodweer, de lucht was eng raar groen!En toen het losbrak kwam het water met bakken uit de lucht met onweer en zware storm met windstoten
Er waren op de camping 2 voortenten plat gegaan, onze tent bleef staan en we kregen ook geen natte voetenDe hitte zijn we daarna gelukkig wel kwijt en het is weer heerlijk wandelweer
Vandaag lopen we nog een keer naar Heilig Landstichting om daar de kerk te bekijken, vorige keer was hij dichtBaasje maakt soms ook mooie foto'sHaha ja vrouwtje en dan mag jij eens op hem wachtenDe Cenakelkerk in Heilig Landstichting werd gebouwd tussen 1913 en 1915 als parochie- en bedevaartskerk.
De kerk is uniek in de Nederlandse kerkarchitectuur.
Door de vormgeving en de detaillering die geënt zijn op de vroegchristelijke bouwkunst en Arabische stijlen

Stil van verbazing hebben we onze ogen uitgekeken, zo'n prachtige kerk!!!
Ze heeft, gelukkig voor jullie, maar een paar foto's neegezet
Maar geloof ons we hebben hier een aardig poosje staan wortelschieten, elk hoekje van de kerk moest op de fotoOm het goed te maken voor ons hebben ze er dan wel een leuke wandeling van gemaakt :-)Onze maand in Groesbeek zit er bijna op, als afsluiting maken we nog een wandeling naar Nijmegen
Dat kan grotendeels door het bos en we komen ook nog een schaapskudde met herder en hond tegen!
De hond houd in de gaten of we "zijn" schaapjes met rust laten :-)
Niet alleen in veel tuinen maar ook in het bos staan veel prachtige rododendrons, zo mooi!!De vroegere Krayenhoffkazerene
Dan komen we ook nog 2 oude meisjes scholen tegen die naast elkaar staan
Die uiteraard inmiddels ook wel een andere bestemming zullen hebben :-)
 

We wandelen daarna eerst door het Kronenburgerpark, Wat een prachtig park is dat!


De Kruitmolen
Wij liepen richting de Kruitmolen dus de foto's daarvoor is het onderste wat op het bord staat :-)De Waalkade met op de achtergrond de Waalbrug
Voorop op de grond het Labyrinth kunstwerkBij spoorbrug de snelbinder staat een soort kasteeltje
Een heel apart contrast met de moderne flat erachter!! Wat het is of hoe het heet geen idee
 Natuurlijk ook een rondje door de binnenstad, rechts staat de Waagh
Nijmegen is de oudste stad van ons landOok het Valkhofpark is mooi om doorheen te lopen. De Valkhof kapelDe Barbarossa ruïne
Daarna wandelen we de stad weer uit, nog lang niet alles gezien dus een goede rede nog eens terug te komenTerug gelopen via Berg en Dal en een deel over de zevenheuvelenweg, goed voor onze conditie :-))


Dan zit onze maand hier er alweer op :-)
Naar huis gaan we nog niet, we gaan nog een maandje in Holten staan
Ga je mee? klik maar op het botje hieronder